5-HTP: voorloper van serotonine en melatonine

5-HTP (een afkorting voor 5-hydroxytryptofaan) is een aminozuur dat van nature in het lichaam voorkomt en dat daarnaast verkocht wordt als voedingssupplement. 5-HTP is een zogenoemde ‘voorloper’ van de hormonen serotonine en melatonine.  In dit artikel wordt uitgelegd wat 5-HTP is. 

Mocht je overwegen om 5-HTP als supplement te gaan gebruiken dan is het goed om bij twijfel te overleggen met een arts en belangrijk om je aan de adviezen op de verpakking of in de bijsluiter te houden. 


Wat is 5-HTP?

5-HTP wordt gecreëerd als een bijproduct van het aminozuur l-tryptofaan. Dit aminozuur wordt niet door ons lichaam aangemaakt, maar krijgen we binnen via onze voeding. In de hersenen wordt 5-HTP omgezet tot de neurotransmitter serotonine en het hormoon melatonine


Waar komt 5-HTP vandaan?

Als supplement komt 5-HTP van de Afrikaanse plant Griffonia Simplicifolia. De zaden van deze plant kunnen tussen de 5 tot 20% pure 5-HTP bevatten! Maar ook uit de stam en de bladeren kan het supplement gewonnen worden.

Een reis door het lichaam

Ons lichaam maakt 5-HTP aan door het aminozuur l-tryptopaan af te breken. Dit aminozuur krijgen we binnen via het eten van bijvoorbeeld kalkoen, soja, rood vlees, eieren, spinazie en vis. In de lever wordt l-tryptofaan vervolgens afgebroken tot (onder andere) 5-HTP en andere stoffen, waaronder vitamine b3. 5-HTP begint zijn reis door de bloedbaan zodra het is gecreëerd door de afbraak van l-tryptopaan. Aangekomen in de hersenen doorbreekt het de barrière tussen het brein en de bloedbaan. Vervolgens wordt het in de hersenen omgezet in de neurotransmitter serotonine. Zoals we al lieten zien wordt serotonine vervolgens onder andere omgezet in melatonine.


Wanneer en hoeveel 5-HTP?

Als je overweegt om 5-HTP als supplement te gebruiken is het dringende advies om je altijd aan de aanwijzingen op de verpakking te houden. Veel supplementen bevatten naast 5-HTP vitamine B6. Het is goed om erop alert te zijn dat je niet teveel van deze vitamine binnen krijgt. Zeker als je ook andere supplementen gebruikt bestaat deze kans. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft een maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6 gesteld van 25 milligram per dag. 

Het is uiteraard altijd verstandig om te overleggen met je huisarts voor je start met het gebruik van voedingssupplementen.


Wat zijn mogelijke risico’s en bijwerkingen van 5-HTP?

Het supplement 5-HTP mag in Nederland verkocht worden en wordt als veilig beschouwd voor gebruik door volwassenen. Mocht je echter bijwerkingen ervaren dan is het advies om het gebruik ervan te stoppen en eventueel te overleggen met een arts. Het combineren van 5-HTP met medicatie wordt, zonder expliciete goedkeuring van de arts die deze medicatie heeft voorgeschreven, ten strengste afgeraden. 

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven worden ook afgeraden 5-HTP te gebruiken zonder dit vooraf te overleggen met een arts.