Blog Column Levensstijl Slaapproblemen

3 adviezen om beter door te slapen tijdens de nacht

Doorslapen

“We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan”. Als oplettende lezer heb je waarschijnlijk direct in de gaten dat dit een deel van het bekende liedje ‘Opzij, Opzij, Opzij’ van Herman van Veen is.

Helaas is de strekking van deze klassieker voor veel mensen – misschien ook voor jou – de dagelijkse realiteit. Zij zijn elke dag weer bezig om alle balletjes in de lucht te houden. Werk, sport, het gezin, sociale contacten… alles moet voldoende aandacht krijgen. Gaan met die banaan.

Op het moment dat je ’s avonds uitgeput in bed ploft, is de kans groot dat je uit pure vermoeidheid redelijk snel in slaap valt. Maar dan … een brein dat de hele dag in de ‘overdrive’ heeft gestaan, kan niet zomaar uitgezet worden. Het betekent dat de kans groot is dat je gedurende de nacht wakker wordt met een hoofd vol gedachten en zorgen. En zie dan maar weer eens snel in slaap te vallen.

Een brein dat onvoldoende tot rust is gekomen, is een van de grootste verborgen oorzaken van doorslaapproblemen. Je wordt tijdens de nacht gedwongen om alsnog te ontspannen, terwijl je dat eigenlijk overdag had moeten doen. En dat kost tijd, waardoor je onnodig lang wakker ligt.

Om te voorkomen dat je tijdens de nacht ‘herstelwerkzaamheden’ moet verrichten, wil ik je het advies geven om de drie adviezen hieronder elke dag in de praktijk te brengen. Maak er een vaste gewoonte van, een onderdeel van je levensstijl.

  • Plan elke dag tijd in om (bewust) te ontspannen. Maak een wandeling, mediteer of ga op in een puzzel. De mogelijkheden zijn eindeloos. 
  • Doorloop het uur voor je gaat slapen een vaste slaaproutine. Je helpt je lichaam en geest om zich voor te bereiden op de nacht. In mijn boek (hoofdstuk 5) leg ik uit hoe je dit het best aanpakt.
  • Schrijf je zorgen op overdag op. Hiermee haal je ze uit je hoofd, waardoor ze je ’s nachts niet meer lastig kunnen vallen. In mijn boek (hoofdstuk 5.1) vertel ik hoe life-coach Frank de Moei dit aanpakt (zeer de moeite waard). 
slaapwijzer

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacy beleid.

Ook interessant om te lezen